11/22/2014

11/22/2014

Placki z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi




Skład.
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Zaczynamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jogurt wlewamy do miski, dodajemy stopioną czekoladę, jajko, cukier puder i mieszamy rózgą. Następnie do masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe, całość ponownie mieszamy rózgą.
Placki smażymy na teflonowej patelni, na minimalnej ilości oleju, na złoty kolor, z obydwu stron.
Podajemy z łyżką ubitej śmietany kremówki i posypujemy wiórkami kokosowymi.


 

4 komentarze: