niedziela, 9 listopada 2014

Pomidory i bazylia - czyli wytrawne pączuszki z serkiem Arla Apetina




 

Skład.
  • 2 opakowania serka kremowego Arla Apetina o smaku pomidory i bazylia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 papryczka chilli
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy serki Arla Apetina o smaku pomidory i bazylia,wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, sodę, a także bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (wraz z pestkami) i bazylię. Masę dokładnie mieszamy łyżką (powinna być gęsta, ale klejąca). Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z masy kuleczki.
Olej rozgrzewamy w naczyniu, gdy będzie gorący wkładamy na niego pączuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor (około 5minut).
Gotowe pączuszki podajemy z kwaśną śmietaną.







Dania z serkami kremowymi

5 komentarzy :

  1. No cóż, jakby ich kiedyś zostało na spróbowanie, to ja chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wytrawne pączuszki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka