środa, 12 listopada 2014

Tort cappuccino z czekoladą





Skład.

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 1/3 szklanki  zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym

  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 masło roślinne (250g)
  • 2 czekolady deserowe

Zaczynamy.
 Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy aby napęczniały. W tym czasie białka ubijamy, gdy będą już sztywne dodajemy cukier. Łączymy białka z żółtkami, mieszamy trzepaczką (nie miksujemy). Dodajemy przesianą mąkę, cappuccino, orzechy i ocet. Mieszamy, wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 40minut w temp. 180C.

Przygotowujemy krem. Żółtka i jajko z cukrem ubijamy na parze, aż masa uzyska biały kolor i stanie się gęsta (około 10minut). Masę studzimy. Miksujemy masło roślinne i stopniowo dodajemy do niego dobrze ostudzoną masę jajeczną. Następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane i mleko w proszku (wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę - pokojową, aby się nie zważyły). Jeżeli krem jest zbyt rzadki możemy dodać większą ilość mleka w proszku. Miksujemy całość aż krem nabierze aksamitnej, jednorodnej konsystencji.

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Każdą przekładamy masą, masą smarujemy także wierzch i boki tortu. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym posypujemy nią boki tortu. Drugą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy ją na papierze do pieczenia, po czym wkładamy do lodówki na około 3-4minuty (powinna stężeć, ale nie zrobić się do końca twarda). Wówczas wyjmujemy ją z lodówki i nożem zeskrobujemy z papieru, tworząc nieregularne kształty, które wyginamy i układamy na wierzchu tortu według uznania.



W orzechowym raju 3

15 komentarzy :

  1. Wygląda tak pysznie, że aż chce się sięgnąć po kawałek:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie sięgnęłam...i odbiłam się od monitora:) Tort jest obłędny!!!zapisuję,muszę upiec:)

      Usuń
    2. haha :-D nie chwaląc się, smakuje naprawdę niebiańsko ;-D także zdecydowanie polecamy ;-)

      Usuń
  2. świetny tort a dekoracja mistrzowska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No no, ładny torcik. Taki konkretny, to co lubię ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi wrażenie! I do tego ta dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie wygląda:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, ja osobiście nie przepadam za tortami kawowymi, aczkolwiek znam takich, którzy daliby się za taki kawałek pokroić :) może jednak się przełamię...

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i elegancki, a dekoracja z czekolady mistrzowska :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały tort :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomysłowa dekoracja, świetnie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort na pewno pyszny, ale najbardziej urzekła mnie ta czekoladowa dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka