sobota, 13 grudnia 2014

Brownies z orzechami włoskimi





Skład.
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g czekolady deserowej
  • 17 dag masła
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Zaczynamy.
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka oraz żółtka ubijamy z cukrem aż do uzyskania jednolitej, puszystej, jasnej masy (około 5minut). Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem (około 1/3 szklanki odlewamy/zostawiamy do dekoracji na wierzch). Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy łyżką. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki,  wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 25-30min. (UWAGA: Nie przedłużamy czasu pieczenia, nawet jeśli ciasto wydaje się być niedopieczone!).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Przed podaniem polewamy pozostałym sosem czekoladowym i dekorujemy gałką ulubionych lodów (polecamy z lodami stracciatella).



7 komentarzy :

  1. Zjadłabym to na śniadanie,obiad i kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to istna pornografia! Powinni tego zabronić! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Czysty obled! I jak pieknie splywa ta czekolada...prawie polizalam monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. C U D O W N E, współczuje ludziom na diecie jeśli trafili na Twój blog :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka