1/16/2015

1/16/2015

Burrito z pastą z ciemnej fasoli





Skład:

Na farsz:
  • ok. 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie ostre papryczki
  • 1 duża papryka
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorków (rozdrobnionych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża czerwona cebula
  • papryka słodka/ostra w proszku,
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 dag tartego żółtego sera 
  • 100g ugotowanego ryżu
  • opakowanie suszonej kolendry
  • kminek, zioła prowansalskie  

Na pastę z fasoli:
  • 2 puszki ciemnej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Dodatkowo:
  • tortille (około 12 sztuk)
 
Zaczynamy:
 

Przygotowujemy farsz. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną, ostre papryczki w kosteczkę, i podsmażamy razem z mięsem. Mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem, dodając przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku,łyżkę kminku i papryki słodkiej w proszku.
Do usmażonego mięsa dodajemy przecier wraz z pomidorami z puszki i redukujemy sos. Kiedy zobaczymy oznaki prawidłowej struktury sosu (zacznie gęstnieć) wsypujemy odcedzoną puszkę czerwonej fasoli i kukurydzę. Na koniec gotowania dodajemy sok z ćwiartki cytryny i startą skórkę cytryny (z około 1/2 cytryny). Na koniec przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem do smaku, a także wsypujemy opakowanie suszonej kolendry oraz ryż.

Przygotowujemy pastę z fasoli: wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze (ewentualnie ucieramy łyżką, po wcześniejszym rozdrobnieniu czosnku i cebuli).

Tortille smarujemy pastą z fasoli, a następnie wykładamy na nią farsz z mięsa mielonego. Zwijamy, a następnie tniemy na mniejsze kawałki, które układamy na talerzu. Wierzch możemy udekorować listkami bazylii. Burrito podajemy z gęstym jogurtem, np. greckim. 

Możemy także podawać burrito w wersji obiadowej - na ciepło; wówczas tortillę przed nałożeniem farszu podgrzewamy na suchej patelni, rolujemy ją, ale nie tniemy na kawałki. Podajemy także z jogurtem.



4 komentarze:

  1. O, akurat dzisiaj ogladalam kulinarny program z burritos w tle i zastanawialam sie, jak zrobic paste z fasoli.
    Swietny przepis.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie danie i do tego ta fantastyczna pasta z fasoli!

    OdpowiedzUsuń
  3. A dla mnie pasta z fasoli to zupełna nowość,ale podoba mi się pomysł:)

    OdpowiedzUsuń