wtorek, 13 stycznia 2015

Crumble truskawkowe z lodami



Sezon na truskawki to co prawda jeszcze dość odległa perspektywa, ale na pewno wielu z Was zamraża truskawki - my także, wówczas można wyjąć je w styczniu i cieszyć się takim oto, iście letnim deserem ;-)


Skład (na 2 porcje)
  • 50 dag truskawek mrożonych (w sezonie oczywiście można użyć świeżych - o tej porze roku jednak nie polecamy świeżych z marketu)
  • 2 łyżki dobrze schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki
  • 2 gałki lodów waniliowych

Zaczynamy.
Z cukru pudru, masła i obydwu mąk przygotowujemy kruszonkę (rozcierając w palcach powyższe składniki).
Do garnka wstawiamy wodę i zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej mrożone truskawki na około 2 minuty - aby się rozpadły i "puścił" lód który znajduję się na ich wierzchu (nie muszą stać się miękkie). Nie powinny być gotowane dłużej, ponieważ puszczą cały sok i zrobi się z nich kompot.
Po 2 minutach wyjmujemy je z wody odsączmy i wykładamy do kokilek. Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180C i pieczemy przez około 10-15minut (aż kruszonka się zrumieni). Na ciepłe crumble, wykładamy po gałce lodów waniliowych i od razu podajemy.







8 komentarzy :

  1. Ej no,wiecie co...tak się znęcać nad ludźmi i prezentować pyszności...
    Deser powoduje ślinotok,dobrze,że monitor mnie dzieli,bo zjadłabym Wasz cały zapas:)p.s.mega dechy turkusowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie, smakuje na pewno jeszcze lepiej! :)
    Mam małe pytanko ze strony technicznej ;) Czy te deski są kupione? Może postarzone? :o
    Pozdrawiam serdecznie! :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deski - wykonanie własne - wynik chwili wolnego czasu podczas przerwy świątecznej ;-)

      Usuń
  3. Z racji obrażonej zimy (nie ubolewamy z tego powodu) można śmiało jeść lody :)
    W takiej wersji przypadną każdemu do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo! Alez zapachnialo latem!
    Kochamy truskawki zapiekane pod crumble!
    :)
    PS. Sliczne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciepłe z lodami najlepsze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie pyszny! Uwielbiam owoce pod kruszonką, a takie cieplutkie z lodami to już w ogóle poezja... :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka