1/21/2015

1/21/2015

Dość nietypowa zupa grzybowa





Skład.


  • 3 pętka dobrej kiełbasy (my użyliśmy kiełbasy podsuszanej)
  • 3 marchewki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego lub 2 litry wody + kostka rosołowa
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego - nitki
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • około 4 ziarenka ziela angielskiego
  • około 4 ziarenka pieprzu
  • około 3 liście laurowe
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku


Zaczynamy.
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy je na noc (lub na kilka godzin). 

Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy obydwa składniki na patelni aż cebula się zeszkli, a kiełbasa lekko podsmaży. Przekładamy do garnka, do którego następnie wlewamy także bulion (lub wlewamy  wodę i wrzucamy kostkę rosołową). Dodajemy także ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i całość gotujemy przez około 15 minut. 

Grzyby odcedzamy, a wodę pozostałą z moczenia grzybów przelewamy przez bardzo drobne sitko (aby pozbyć się piasku i zanieczyszczeń) po czym wlewamy ją wraz z grzybami do gotującego się wywaru z kiełbasą. Gotujemy przez 20minut. Po tym, czasie do garnka wrzucamy także obraną i pokrojoną marchewkę, groszek i fasolkę szparagową. Całość ponownie gotujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu.

Na koniec gotowania dodajemy do zupy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, listki świeżej bazylii, solimy i ewentualnie pieprzymy do smaku. Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną (aby zapobiec "zwarzeniu się" kilka łyżek zupy wlewamy do szklanki ze śmietaną, mieszamy i dopiero tak zahartowaną wlewamy do gotującej się zupy), zestawiamy z ognia.

Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu (zalewamy go wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na około 3-4minuty). Następnie przekładamy go do ugotowanej zupy, mieszamy.



5 komentarzy:

  1. Super zupa! Pełno w niej pysznych składników...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie za często miałyśmy okazję jeść zupę grzybową ale suszone bardzo lubimy jako dodatek do różnych gęstych potrawek.
    Zupa bardzo oryginalna ale czy nam się wydaje czy w składzie nie ma podanych grzybów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejszy składnik pominięty! Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiliśmy ;-)

      Usuń
  3. Pięknie podana grzybowa... W bardzo ciekawej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń