1/30/2015

1/30/2015

Placki cynamonowo-orzechowe z kajmakiem i lodami





Skład (na ok. 10 sztuk)
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (można też użyć pszennej)
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • około 1/5 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • gałka lodów waniliowych

Zaczynamy.

Mleko w puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2,5 godziny. Wyjmujemy z wody i studzimy (nie otwieramy gorącej puszki!).
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na teflonowej  patelni z dwóch stron na złoty kolor (najlepiej na suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).

Otwieramy chłodną puszkę z kajmakiem i przekładamy nim jeszcze ciepłe placki, które układamy w piramidkę. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów.









16 komentarzy:

  1. jakie pyszności:) totalna rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeznacz e zdjecia! Świetny pomysł na danie! P.s. Mam identyczny mlecznik z h&m ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody mamy! wystarczy tylko kajmak dorobić no i oczywiście placki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No genialnie wyglądają...<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj przepadłam, jakie pyszności. Te placuchy wyglądają bajecznie, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jacie *.* Toż to poezja! Rozpływam się nad samym widokiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Już chyba z dziesiąty raz tu wchodzę,patrzę i nie komentuję...przełykam tylko ślinkę...i proszę,miejcie litość,wszystkie Wasze placuszki wyglądają obłędnie,tylko kiedy ja znajdę czas,żeby je wypróbowywać? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha :-) musisz spróbować choć troszkę go wygospodarować - na pewno nie pożałujesz ;-D

      Usuń
  8. Świetnie wyglądają, marzyły mi się dzisiaj na śniadanie takie prawdziwe, amerykańskie placki na maślance!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na maślance najlepsze - wychodzą takie puszyste i delikatne :-) w takim razie trafiliśmy dziś z doborem potrawy - smacznego ;-)!

      Usuń
  9. aaaa milion kalorii, ale jakich pysznych!!! :D Chętnie przygarnęłabym takie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń