poniedziałek, 19 stycznia 2015

Tort serowo-czekoladowy: pierwsze urodziny Picante-Jalapeno





Skład.
*Na ciasto:
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki maślanki naturalnej lub jogurtu naturalnego

Na serowy krem:
  • 1 kg delikatnego twarożku np. President w kubełeczku (my użyliśmy Vitello z Biedronki :-))
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody

 Dekoracja:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru


Zaczynamy.
Przygotowujemy  krem serowo-czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą żelatynę, znów miksujemy.  Gotową masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (także boki), i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Przygotowujemy ciasto. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka razem z masłem. Dodajemy kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawiamy z ognia i mieszamy aż składniki całkowicie się roztopią(nie należy zagotować masy ani jej za bardzo podgrzać!). Mąkę przesiewamy do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao a także brązowym cukrem. Dokładnie mieszamy składniki.. Jajka wbijamy do drugiej miski, dodajemy maślankę i roztrzepujemy przez chwilę mikserem na jednolitą masę (nie ubijamy!). 
Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodajemy czekoladę i masło z rondelka a także jajka, całość delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180C i pieczemy w tej temp. przez około 70minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suchy). Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy a następnie kroimy je na pół.

Pomiędzy dwa blaty z ciasta czekoladowego wkładamy stężałą masę czekoladowo-serową. Wierzch tortu dekorujemy kremówką ubitą z cukrem pudrem.








*inspiracja na ciasto pochodzi stąd

32 komentarze :

  1. Chciałabym taki jeden kawałek spróbować! :)
    Gratulacje i powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze dużo zostało także zapraszamy :-P
      i dziękujemy za miłe słowa :-)

      Usuń
  2. Torcik pierwsza klasa! Krem jest świetny, robimy bardzo podobne bo większość ciast z kremami z cukierni smakują tak samo okropnie :/ Dodatkowo piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - kremy z cukierni zazwyczaj nie należą do najlepszych :-/ Cieszymy się, że nasz przypadł Wam do gustu :-)

      Usuń
  3. Wszystkiego najlepszego, tort wygląda przepięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje i kolejnych stu lat słodkich przepisów! :) A tort - cudo, aż ślina po pas leci :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Niech nam żyje Picante-Jalapeno:))) tort mistrzowski:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne udekorowanie święta. Tort wygląda niesamowicie; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na tort, zwłaszcza ta masa serowa! Gratuluję i powodzenia życzę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny torcik, nie pogardziłabym kawałkiem, oj nie! ;-)
    Najlepszego dla bloga i dla Ciebie - wytrwałości i dobrych smaków :-)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. O jej jaki cudowny. Tak sobie myślę, że na urodziny chrześniaka będzie idealny.
    Wszystkiego najlepszego picante :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że sprawdzi się idealnie ;-) Dziękujemy :-)

      Usuń
  10. Gratulacje! :)
    Tort wygląda obłędnie! Chyba poproszę o taki na urodziny hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewielkim nakładem pracy można uzyskać taki efekt, więc śmiało można o taki prosić ;-)

      Usuń
  11. Wspaniale uczczone urodziny ;) Życzę kolejnych wspaniałych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluje i zycze kolejnych pysznych lat blogowania! A torcik wyglada jak marzenie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. U źródła inspiracji w komentarzach stoi napisane, że ciasto sie rozsypywało na kawałki... Stąd te drobne modyfikacje składników? Nie mieliście tego problemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciasto które nam finalnie wyszło, nie rozsypywało się

      Usuń
  14. Nie, no to wygląda obłędnie!
    Jak to się stało, że wcześniej tego ciasta nie widziałam, pojęcia nie mam... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny tort i pewnie bardzo smaczny.
    Zapraszam do mnie i obejrzenie mojego tortu czekoladowo-orzechowego.
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka