2/26/2015

2/26/2015

Burgery z placków gryczanych z kurczakiem, rukolą i serem pleśniowym






Skład (na około 10-12 placków)
  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • około 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody

 

  • filet z kurczaka 
  • po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko i bułka tarta (do panierowania kurczaka)
  • rukola
  • pleśniowy ser niebieski
  • papryka czerwona
  • ok. 2 łyżki oliwy  


Zaczynamy.
Jajko, oliwę, sól pieprz i mieszamy rózgą. Wsypujemy mąkę i sodę, ponownie mieszamy dodając stopniowo jogurt. Odstawiamy na kilka chwil, po czym smażymy placuszki o zbliżonej wielkości.


Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy w jajku i bułce tartej po czym smażymy na patelni na złoty kolor.

Rukolę myjemy, wkładamy do miski, dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę i pokruszony ser pleśniowy, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

Składamy burgery. Na placek kładziemy sałatkę z rukoli, a także usmażone kawałki kurczaka, przykrywamy kolejnym plackiem, ponownie kładziemy rukolę z dodatkami i kurczaka, wierzch przykrywamy plackiem. Aby "konstrukcja" nam się nie rozpadła możemy nadziać ją na patyczek od szaszłyków.












7 komentarzy: