2/21/2015

2/21/2015

Cytrynowe placuszki z lemon curd


 




Skład.

placuszki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • około 1, 5 szklanki maślanki naturalnej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

lemon curd:
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny i skórka z nich otarta
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • serek homogenizowany waniliowy lub ubita z cukrem pudrem śmietana kremówka

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, sok z cytryny, szczyptę soli i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na teflonowej  patelni z dwóch stron na złoty kolor (najlepiej a suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).


Wszystkie (poza masłem) składniki na lemon curd wkładamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając.Na koniec dodajemy masło, mieszamy rózgą do połączenia składników.
Usmażone placuszki układamy jeden na drugim przekładając je kremem cytrynowym i serkiem (można użyć także bitej śmietany).













9 komentarzy:

  1. Fajnie muszą smakować z cytrynowym akcentem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy lemon curd. Szkoda, że cytrusy w deserach często nam przeszkadzają bo pewnie nigdy go nie zrobimy :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemon curd świetnie komponuje się z deserami i ciastami, może warto się przełamać i spróbować ;-)?

      Usuń
  3. Lemon curd uwielbiam, ale robię tylko z jajek, masła, cukru i oczywiście soku cytrynowego. Mogłabym go samego zajadać z słoika małą łyżeczka:)) Jak się okazuje jest tak uniwersalny że świetnie pasuje również do placuszków:)) Zajadałabym:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszkomaniacy znów wykombinowali coś fajnego:)

    OdpowiedzUsuń