czwartek, 19 lutego 2015

Maślane rogaliki








Skład.
  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml zsiadłego mleka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko (białko -do smarowania rogalików) 
  • 20 dag bardzo miękkiego masła do smarowania


Zaczynamy.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól i resztę cukru mieszamy za pomocą rózgi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn a także masę jajeczną.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy podwoi ono swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na pół. Pierwszą połowę dzielimy następnie na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości  placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Brzegi zlepiamy ze sobą, aby masło nie "wychodziło" bokami.
Tak przygotowane placki ponownie wałkujemy na kształt koła, które kroimy na trójkąty (około 6-8). Powstałe trójkąty zwijamy formując rogaliki.
Tak samo postępujemy z pozostałą drugą częścią ciasta. Wierzch rogalików smarujemy białkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180C przez około pół godziny (aż nabiorą złotego koloru).
Polecamy podawać rogaliki z kakao - smakują wybornie ;-)

UWAGA: ciasto wychodzi dość rzadkie, ale tak właśnie powinno być. Dość ciężko się je wałkuje i formuje rogaliki, zwłaszcza gdy jest gorąco i masło szybko się roztapia, ale warto się trochę potrudzić ponieważ dzięki temu rogaliki wychodzą bardzo delikatne. Podczas wałkowania warto podsypywać sporo mąki, jednak do samego ciasta nie powinniśmy dodawać jej więcej niż w przepisie.









Pieczemy słodkie drożdżówki

13 komentarzy :

  1. Rogaliki palce lizać :) I piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Przypomniały nam się czasy jak nasz tatuś kupował nam ciepłe rogaliki maślane u piekarza. Były posypane makiem i najlepiej smakowały z domowym dżemem truskawkowym i szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przefantastycznie!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy takie rogaliki na śniadanie :D Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wspaniałe! Wyglądają jak kupne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one cudne! Jak spod igły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co ja mogę napisać... Są piękne! I nikt nie musi mnie przekonywać, że są przepyszne :) Bo na pewno są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;-) nieskromnie mówiąc "tak zaiste jest" ;-D

      Usuń
  8. Odjęło mi mowę...
    Pieczecie na zamówienie? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, czemu nie, dla naszych Czytelników wszystko ;-) ale myślę,że dasz radę sama z tymi rogalikami - wbrew pozorom są bardzo łatwe ;-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka