piątek, 13 lutego 2015

Pączki z kremem orzechowym







 Skład.

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 100 ml rumu/Brendy lub kieliszek spirytusu
  • 1 słoiczek kremu orzechowego typu Nutella
  • 2 czekolady deserowe
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • smalec do smażenia 

Zaczynamy.
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 5 łyżek mąki, trochę cukru i niepełną szklankę ciepłego mleka (mleko nie może być zbyt gorące, aby nie sparzyło drożdży). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy.  Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli. 
Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży, zmiksowaną masę jajeczną, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować pączki, które nadziewamy kremem orzechowym.
Gdy pączki lekko podrosną, smażymy je w głębokim tłuszczu (rozpuszczonym smalcu) na złoty kolor. 
Czekoladę deserową kruszymy, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę masła i rozpuszczamy (nie gotujemy!). Orzechy laskowe siekamy. 
Usmażone pączki smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wierzch orzechami laskowymi.
Uwaga. Istotne, aby wszystkie składniki z których przygotowujemy pączki miały zbliżoną temperaturę - pokojową.









14 komentarzy :

  1. Doskonałe!! Nie objadłam się za bardzo wczoraj pączkami i chętnie sięgnęłabym po Twoje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie - idealne. Ja nie przepadam za tym dżemem różanym - więc takiego pączka z chęcią bym zjadła, tym bardziej , że wczoraj zjadłam tylko oponki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie my też za tym dżemem różanym nie przepadamy stąd ta alternatywa ;-)

      Usuń
  3. A ja różane nadzienie bardzo lubię,ale z czekoladką też bym chętnie pączusia spożyła...to co? idę parzyć kawkę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pączki idealne! Na takiego skusiłybyśmy się bez problemu nawet w tej chwili a trzeba zaznaczyć, że nie zjadłyśmy jeszcze ani jednego! (bezglutenowe nie wychodzą ale gdy w grę wchodzi nuttela nic nas nie obchodzi xD ).

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wyglądają!! :) zjadłabym jeszcze mimo iż,, po wczorajszym,, czuję przesyt ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie takie pączki długo by nie przetrwały :) Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłabym a raczej... pochłaniałabym<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię pączków, ale za te dałabym się pokroić <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiały być przepyszne! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka