2/20/2015

2/20/2015

Pomarańczowa szarlotka na kruchym cieście




 











Skład.
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka


  • 1/2 kg jabłek
  • 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka białej czekolady


Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być regularnej wielkości). Pomarańcze także obieramy, kroimy w cząstki, wsypujemy do jabłek.  Wkładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i przesmażamy, co jakiś czas mieszając,  aż do uzyskania jednolitej masy o złotej barwie. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, mieszamy. 

Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je (niewielki kawałek odrywamy i odkładamy - posłuży jako "kruszonka" na wierzch i wykładamy na wysmarowanej masłem brytfance. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15-20 minut. Gdy ciasto zacznie powoli nabierać koloru, wyjmujemy je, wykładamy jabłka, a wierzch posypujemy porwanym na kawałeczki odłożonym wcześniej kawałkiem surowego ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30-40minut.
Po upieczeniu wierzch ciasta dekorujemy strużkami rozpuszczonej białej czekolady.













9 komentarzy:

  1. Świetna fotorelacja :D Mimo, że cytrusy nie są naszym ulubionym dodatkiem w wypiekach ale tą szarlotkę bardzo chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne zdjęcia, ciasto musiało być pyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, a dziś rano chciałam zrobić tartę z pomarańczą! Wchodzę na targ smaku, żeby poszukać inspiracji i pierwsze co mi wyskakuje, to picante-jalapeno. :D Wygląda baaardzo apetycznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zdjęcia! ;D
    Dawno nie jadłam szarlotki, a taka aż prosi się o dodatek kulki lodów i zajadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie z lodami ją skonsumowaliśmy, była pyyyycha ;-D

      Usuń
  5. Poproszę taką szarlotkę: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycająco musiała pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń