3/28/2015

3/28/2015

Bitki wieprzowe w sosie śmietanowo - grzybowym




Skład.
  • 50 dag schabu wieprzowego bez kości
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 200ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 listki  laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach


Zaczynamy.
Grzyby zalewamy wodą (ok. 1 1/2 szklanki) i moczymy przez noc, lub przynajmniej przez kilka godzin.

Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy go nożem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na dużym ogniu z dwóch stron - przez około 1 minutę na stronę. 

Cebulę drobno siekamy wraz z papryczką chilli i szklimy na patelni. Przekładamy do niej schab.
Grzyby odcedzamy, zlewamy wodę przez bardzo drobne sitko (aby usunąć zanieczyszczenia jak piasek itp.). Grzyby a także 1 szklankę wody z grzybów wlewamy na patelnię z mięsem i cebulą. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i całość dusimy pod przykryciem aż mięso i grzyby staną się miękkie. Wówczas dolewamy śmietanę, mieszamy, gdy całość zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia.

Podajemy z ziemniakami, kaszą bądź ryżem.



5 komentarzy:

  1. Idealnie przyrządzone mięso! Nie potrafię się powstrzymać, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo polubiłam twój blog, bo wszystko jest w prosty i przejrzysty sposób wyjaśnione, do tego takie pyszne! będę zaglądać częściej; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, dziękujemy i oczywiście zapraszamy jak najczęściej - nie tylko do oglądania, ale także wypróbowywania przepisów ;-) Pozdrawiamy!

      Usuń