3/16/2015

3/16/2015

Omlet jajeczny z warzywami i serem feta







Skład.
  • 5 jajek
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 dymki
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 4 frankfurterki
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego

Zaczynamy.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser feta, wszystkie rodzaje papryki, dymkę wraz ze szczypiorkiem, przekrojone w poprzek na 3 części frankfurterki. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy mleko i mąkę, całość delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła (taką, którą będziemy mogli włożyć do piekarnika). Smażymy na wolnym ogniu przez około 5minut (brzegi powinny lekko się ściąć). Wówczas na wierzch kładziemy plastry pomidora, posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy przez około 15minut (aż omlet całkowicie się zetnie).





7 komentarzy: