piątek, 6 marca 2015

Pełnoziarniste bułeczki z żurawiną i czarnuszką








Skład
  • 200 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki razowej
  • 250 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 rozkłócone jajko do smarowania + ok. 4 łyżki czarnuszki

Zaczynamy.
Wszystkie rodzaje mąki wsypujemy do miski, na środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy miód oraz niewielką ilość letniej wody i rozcieramy palcami tworząc zaczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając do niego sól, oliwę pozostałą letnią wodę wymieszaną z mlekiem. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od miski i rąk wsypujemy do niego ziarna i żurawinę, ponownie wyrabiamy, po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym formujemy z niego bułeczki. Ułożone na blasze pozostawiamy przez około 15-20 minut aby ponownie wyrosły. Tuż przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.





Pieczywo pełnoziarniste 2015 Wiosenny detoks

9 komentarzy :

  1. świeże domowe pieczywo na śniadanie, nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie idealne :) Upiekę sobie na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. do pełni szczęścia masełko by się przydało, najlepiej też domowe ;-)

      Usuń
  4. Wspaniałe ! I te Twoje cudne zdjęcia :) Aż chce się człowiek wgryźć w monitor :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka