3/18/2015

3/18/2015

Suflet czekoladowy z lodami i sosem karmelowym







Skład.
  • 1 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 90 ml śmietany kremówki 36%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli

  • ulubione lody (u nas śmietankowo-czekoladowe) 
  • sos karmelowy (przepis tutaj)

Zaczynamy.
Do rondelka wlewamy kremówkę, cukier i gotujemy. Gdy tylko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na kilka chwil aby ta lekko się rozpuściła. Następnie mieszamy drewnianą łyżką aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Studzimy, aby sos czekoladowy stał się letni. Wówczas dodajemy do  niego żółtka i mieszamy rózgą kuchenną. 
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli (nie powinny być aż tak sztywne, by dało się je "kroić", najlepiej gdy po zmiksowaniu pozostają przyklejone na łopatkach od miksera).
Około 1/3 białek dodajemy do sosu czekoladowego by go rozrzedzić, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe białka i delikatnie i niezbyt długo  mieszamy (aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza).

Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy drobnym cukrem.  Następnie przekładamy do nich masę czekoladową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C, po 30sekundach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy 15minut.

Po wyjęciu z piekarnika na suflet kładziemy gałkę lodów i polewamy ją sosem karmelowym.











16 komentarzy:

  1. Całość wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale cudo! Szalejecie, oj szalejecie :) Od samego patrzenia przybywa kilogramow :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam suflet czekoladowy, ten wyglada smakowicie :) jesli moge cos doradzic to polecam smarowac rant foremki ku gorze raz przy razie wtedy suflety rosna jak glupie, uwielbiam obserwowac ten proces przez szybke w piekarniku :p
    :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wskazówkę, przy najbliższej okazji z niej skorzystamy ;-)

      Usuń
  4. A zdjecia jak zawsze- klasa sama w sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to wygląda zabójczo ! a w dodatku genialne zdjęcia ! Superowy blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak można tak ludzi drażnić :D Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaaa, to musi być nieziemsko pyszne! uwielbiam czekoladę :) na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Wyszły nam 3 kokilki takie jak na zdjęciu (mają średnicę 11cm)

      Usuń