3/30/2015

3/30/2015

Wielkanocna babka czekoladowo-orzechowa






Skład.
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka orzechów laskowych (kilka odkładamy do dekoracji na wierzch)
  • czekolada deserowa 

Zaczynamy.
Masło wraz z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wbijamy po jednym jaku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę, a także jogurt i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przesiane przez sitko kakao, a także posiekane orzechy laskowe. Ponownie delikatnie mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w temp. około 160/70C przez około 50-60minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią babkę. Na wierzchu układamy grubo posiekane orzechy laskowe.

UWAGA: wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.


8 komentarzy: