4/15/2015

4/15/2015

Ciasto bananowo-truskawkowe








Skład.
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao

  • około 20 truskawek (my użyliśmy mrożonych i 5 świeżych - do dekoracji)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 bananów


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym  dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę podrosnąć).  Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie miksujemy!). Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około 45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy na trzy części.

Około 5 truskawek odkładamy do dekoracji, pozostałe wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy brązowy cukier i gotujemy aż uzyskają one konsystencję gęstego sosu. Wówczas miksujemy go blenderem ręcznym - aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.  Pierwszy blat ciasta smarujemy sosem truskawkowym, następnie wykładamy na niego bitą śmietanę i układamy obrane i przekrojone na pół banany. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i postępujemy dokładnie tak samo. Przykrywamy ostatnim blatem, całość smarujemy bitą śmietaną (także boki ciasta). Na wierzchu wylewamy pozostały sos truskawkowy i układamy odłożone wcześniej do dekoracji truskawki.







23 komentarze:

  1. Wygląda wprost obłędnie!! Zjadłabym chyba całe aaa

    OdpowiedzUsuń
  2. To już nie wiosenne,to zdecydowanie letnie ciasto-piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robisz PRZEpiękne zdjęcia! O potrawach już nie wspominając...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładniutkie to ciacho!
    Oddasz mi deski? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę pożyczyć, albo się wymienić :-P bo u Ciebie też jest kilka takich, za które oddałbym niejedno ;-P

      Usuń
  5. Pierwszy raz widzę mieszanie proszku z żółtkami ,to lepszy sposób niż z mąką???Szkoda ,że nie ma ciacha w przekroju ,ale śliczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy można powiedzieć, że to lepszy sposób, ale w wypieku biszkoptów zawsze mieszam proszek z żółtkami, wówczas one ładnie wyrastają i przy połączeniu z ubitymi białkami tworzą bardzo puszystą strukturę, gdy dodajemy same żółtka - trochę piana opada, ale nie wiem czy ma to wpływa na efekt końcowy biszkoptu, najlepiej wypróbować i samemu porównać ;-)

      Usuń
  6. torcik piekny tylko szkoda ze nie ma przekroju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasto było przygotowane dla konkretnej osoby na pewną okazję i mogło być przekrojone dopiero po sesji, w nieco innych warunkach :-/ także pozostaje uruchomić wyobraźnię ;-D

      Usuń
  7. Ciasto wygląda obłędnie, szkoda tylko, że nie widzimy, jak wygląda w środku :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny!! Zdjęcia cudowne!! Oczu nie można oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym zobaczyć go w środku, z wierzchu wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie, jak tort!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, piękne ciasto! *.*
    A zdjęcia to już po prostu mistrzostwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystko fajnie ale.... na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń