sobota, 25 kwietnia 2015

Indyk pieczony z jabłkami






Skład.

  • 800g piersi z indyka
  • 3 nie twarde jabłka
  • 6 łyżek sosu sojowego 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 



Zaczynamy.

Sos sojowy, miód, sok z cytryny i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili mieszamy ze sobą tworząc marynatę. Pierś z indyka kroimy na pół (my podzieliliśmy pierś na dwie części krojąc ją wzdłuż), lekko rozbijamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i odkładamy do marynaty na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na mniejsze cząstki. Po godzinie  wyjmujemy indyka z marynaty, w środek wkładamy cząstki 2 jabłek, zawijamy i związujemy sznurkami (my zrobiliśmy dwie rolady). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą, układając obok rolad pozostałe jabłko. Całość pieczemy w 180 stopniach około 45 minut, cały czas polewając marynatą z jabłkami (co 10-15 minut). Indyka podajemy pokrojonego w plastry, wraz z cząstkami jabłek, które piekły się obok.









1 komentarz :

  1. Wspaniale i bardzo apetycznie prezentuje się ten indyk :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka