4/17/2015

4/17/2015

Pudding ryżowy z sosem jagodowym

 



Skład (na jedną porcję)
  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jagód (zważywszy na porę roku my użyliśmy mrożonych)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut -  w zależności od rodzaju ryżu).

Jagody mrożone wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy na ogniu wraz z cukrem aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt, mieszamy. Polewamy wierzch ryżu.

Gdy używamy świeżych jagód wystarczy je rozgnieść widelcem w kubeczku po czym dodać cukier  i jogurt.




16 komentarzy:

  1. uwielbiam ryżowe puddingi, przepyszny deser :)! i wygląda bosko :)!!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ryż na słodko, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam uwielbiam taki ryż :) a tulipany mają przepiękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały posiłek dla moich dzieci.Ja zrobię z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ! Dla mnie idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące danie. Kocham jagódki i taki deserek byłby dla mnie w sam raz;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także uwielbiamy jagody - czekamy aż zacznie się na nie sezon i będzie można tworzyć z nich w kuchni różne pyszności ;-)

      Usuń
  7. Świetny pomysł na pudding :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń