5/20/2015

5/20/2015

Muffinki z rabarbarem i chałwą pod kruszonką





Skład.

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • 1 1/2 szklanki pokrojonego w kawałki rabarbaru
  • 200g chałwy waniliowej
  • plus: 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 60 gram schłodzonego masła - na kruszonkę


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Po wymieszaniu składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar i pokrojoną na mniejsze kawałki chałwę, delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy kruszonkę, podane składniki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy tak, aby powstała kruszonka; możemy to zrobić palcami bądź użyć widelca/ blendera.
Ciasto wylewamy do papierowych papilotek, wierzch posypujemy obficie kruszonką, układamy na blasze do muffinek i pieczemy w temp. 200C przez ok. 30 minut.







Rabarbarowa rewolucja

4 komentarze:

  1. Śliczne muffinki :) Fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne muffiny, aż mi ślinka cieknie;)
    Rabarbar wręcz uwielbiam, więc z chęcią bym je pochłonęła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm chałwa i rabarbar - wspaniałe połączenie. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń