6/28/2015

6/28/2015

Kurczak Zagrodowy pieczony ze szpinakiem




Kochani!
Dziś chcielibyśmy się podzielić z Wami przepisem na pieczonego kurczaka, a jednocześnie polecić Wam Kurczaka Zagrodowego, o którym więcej możecie dowiedzieć się tutaj: www.zagrodowy.pl


Kurczak Zagrodowy to w 100% naturalny produkt, bez konserwantów, GMO i sztucznych dodatków. Pochodzi z Podlasia, z chowu w rodzinnych gospodarstwach dzięki czemu jest rzeczywiście naturalny. Naturalne warunki chowu wpływają na fakt, że mięso Zagrodowego jest sprężyste i ma zwartą strukturę włókien mięśniowych. Po obróbce smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Nas Kurczak Zagrodowy przekonał swoją jakością i smakiem, dlatego też gorąco go Wam polecamy :-)

Nasza propozycja podania Kurczaka Zagrodowego:



Skład

  • 1 tusza Kurczaka Zagrodowego (nasz 1,4 kg)
  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 łyżki miodu
  • 2 marchewki
  • 10 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ½ szklanki sezamu
  • ½ kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • świeży estragon



Zaczynamy.

Przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą 150 ml sosu sojowego, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny , 4 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku i dodajemy kilka listków estragonu. Tak przyrządzoną marynatą, macerujemy tuszkę kurczaka (wcześniej odkrawamy kuper) i odstawiamy na minimum 2 godziny (oczywiście czas można wydłużyć), od czasu do czasu przekręcając go w misce. 
W tym czasie, myjemy szpinak, suszymy i wkładamy go do miski. Do szpinaku dodajemy 4 łyżki oliwy, garść porwanego estragonu, startą skórkę z 1 cytryny, pokrojoną w cienkie plastry marchewkę, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. 
Zamarynowanego kurczaka, faszerujemy szpinakiem i zszywamy tylną część (kuper) igłą i nicią. Gotowego kurczaka posypujemy sezamem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia, co jakiś czas np. co 15 minut polewamy kurczaka marynatą.   
Po wstawieniu kurczaka do piekarnika, obieramy ziemniaki, myjemy i  gotujemy w osolonej wodzie około 15 (w zależności od wielkości ziemniaków), tak aby były lekko miękkie. Następnie odlewamy je, hartujemy zimną wodą i układamy na blaszce do pieczenia. Ziemniaki doprawiamy ulubioną mieszanką przypraw, kropimy oliwą i mieszamy. Ziemniaki wkładamy do piekarnika na około 20 min. 
Upieczonego kurczaka porcjujemy, i  podajemy z ziemniakami, można także dodać sałaty, np. roszponki lub rukoli.



















2 komentarze: