wtorek, 16 czerwca 2015

Zapiekane młode ziemniaczki z kurczakiem i roszponką



Skład
  • 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej, aby były małe)
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 2 garści roszponki
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków (my użyliśmy przyprawy śródziemnomorskiej Farmona)
  • olej
Wykonanie.
Kurczaka kroimy na dość duże, nieregularne kawałki. Wkładamy je do miseczki, dodajemy przyprawę do kurczaka i pokrojone w plasterki ząbki czosnku a także około 1 łyżkę oliwy. Całość dobrze mieszamy (najlepiej dłonią) i odstawiamy na kilka minut, aby kurczak się zamarynował. 
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na połówki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i lekko obgotowujemy (około 10minut - powinny lekko zmięknąć, ale nie być do końca ugotowane). Odcedzamy je, wkładamy do garnka, w którym je gotowaliśmy, dodajemy przyprawy do ziemniaków (my użyliśmy około 1 czubatą łyżkę), dodajemy olej (około 2-3 łyżki) i obtaczamy ziemniaki potrząsając garnkiem. Następnie wykładamy je równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy także kurczaka i całość wstawiamy do piekarnika na około 30minut. Od czasu do czasu możemy całość pomieszać łopatką, aby ziemniaki nabrały ładnego, złotego koloru.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, posypujemy solą (jeśli to konieczne) i wrzucamy roszponkę. Mieszamy wszystko i podajemy.


 

8 komentarzy :

  1. cudowny przepis, a te zdjęcia tak apetyczne,że aż chce się zjeść wszystko natychmiast!pozdrawiam!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę o info w jakiej temp. przygotować to danie dziekuję

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka