7/08/2015

7/08/2015

Makaron razowy ze szparagami i kurczakiem





Skład.
  • pęczek zielonych szparagów
  • około 300 gram makaronu tagliatelle razowego (my użyliśmy Lubelli)
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • około 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 1 żółtko
  • 1/2 papryczki chilli
  • około 1/2 szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron
  • pieprz, sól, papryka w proszku ostra i słodka


Zaczynamy.
Szparagi myjemy i  obrywamy zdrewniałe końce, a następnie gotujemy na parze, bądź w osolonej wodzie przez około 3-4minuty.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy na patelni na małej ilości tłuszczu. Następnie dodajemy do niego drobno posiekaną papryczkę chilli.

Makaron gotujemy al dente i odlewamy z niego około 1/2 szklanki wody. Pozostały przecedzamy.  

Żółtka i śmietankę mieszamy trzepaczką, dodajemy wodę z makaronu i ponownie mieszamy. Całość wylewamy na patelnię z kurczakiem. Podsmażamy aż sos się zredukuje. Wówczas dodajemy makaron i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszamy na patelni, na wolnym ogniu, przez kilka chwil, aby makaron połączył się z sosem. Po wyłożeniu na talerz możemy posypać tartym parmezanem. 


7 komentarzy: