7/04/2015

7/04/2015

Pierogi z twarożkiem i malinami





Skład.

  • 3 szklanki mąki
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • około 50dag świeżych malin

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę masy twarogowej i maliny, składamy na pół i zwijamy brzegi. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch. Podajemy z jogurtem i dodatkiem świeżych malin.



5 komentarzy:

  1. Z wielką ochotą zasiadłabym teraz za takim talerzem z tymi pierogami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł:)chętnie bym je spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi, a jeszcze takie z malinami szczególnie do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń