piątek, 16 stycznia 2015

Leczo z cukinii z mięsem wieprzowym i kiełbasą




Skład
  • około 50 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 2 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 cukinie średniej wielkości 
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dojrzałe, świeże pomidory
  • 6 łyżek passaty pomidorwej
  • po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku

Zaczynamy.

Cebulę wraz z czosnkiem obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy aż się zeszklą.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a kiełbasę w pół-plasterki, po czym wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy około 10 minut (aż mięso nabierze brązowego koloru).
Cukinię obieramy kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (wcześniej sparzone i pozbawione skórki, a także lekko odciśnięte z soku) i passatę pomidorową. Wówczas dodajemy także przyprawy, i bardzo drobno posiakną papryczkę chilli (możemy usunąć z niej pestki, żeby leczo nie było zbyt pikantne). Mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 minut (nie przykrywamy). Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do lecza posiekaną natkę pietruszki. Możemy je podawać z ulubionym pieczywem czy grzankami. 

 

2 komentarze :

  1. Mmm smakowicie wygląda, lubię leczo z gorącymi grzankami :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka