8/25/2015

8/25/2015

Mrożony napój o smaku owoców leśnych




Skład.
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki jagód
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1/2 szklanki malin
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu


Zaczynamy.
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy wszystkie umyte owoce (rabarbar uprzednio kroimy) i doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zaczną się gotować wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy je około 10minut (aż wywar nabierze intensywnego koloru). Wówczas dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Tak powstały kompot studzimy. Gdy ostygnie odcedzamy go z owoców i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby dobrze się schłodził. Podajemy z kostkami lodu.

1 komentarz: