piątek, 25 września 2015

Domowe bagietki pszenne




Skład (na około 6 bagietek)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Mleko gotujemy. Dodajemy do niego masło i cukier i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy do  masy wodę i całość lekko studzimy (około 10minut). Po tym czasie dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy sól i wsypujemy (przesiewamy) 1 szklankę mąki - miksujemy mikserem na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy jeszcze 2 szklanki mąki cały czas miksując (najlepiej w robocie kuchennym z końcówką do ciasta).

Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę (około 1 1/2 szklanki).  Przekładamy na nią zmiksowane ciasto i całość wyrabiamy rękoma (wyjdzie dość rzadkie i kleiste, ale powinno odstawać od rąk po wyrobieniu).

Dużą miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przekładamy je na stolnicę, kroimy na około 6 części. Z każdej delikatnie formujemy bagietki (skręcając końce w przeciwne kierunki; można podsypywać mąką). Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy je do wyrośnięcia (około 20minut).

Piekarnik nagrzewamy do 250C, na spód wkładamy naczynie z wodą, po czym wstawiamy wyrośnięte bagietki. Pieczemy 10minut, następnie zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy do momentu aż staną się rumiane.




*zmodyfikowany przepis STĄD

6 komentarzy :

  1. Az mi zapachnialo swiezym pieczywem... :) Swietnie Ci sie upiekly.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne! Idealne na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wielkie obawy, że przez to moje nocne oglądanie przepisów - w niedługim czasie przestanę mieścić się w spodnie ;)
    Ale mnie kuszą te bagietki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo najlepsze! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je niedawno - moje pierwsze bagietki. Cudne! Złapałam bakcyla! ;) Dzięki za przepis! Pozdrawiam, Polaca Mala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, cieszymy się, że smakowały i dziękujemy za podzielenie się opinią :-) pozdrawiamy serdecznie :-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka