10/21/2015

10/21/2015

Pełnoziarniste ciasto śliwkowo-brzoskwiniowo-figowe w sezamowo-miodowym sosie



Skład
Na ciasto:
  • 30 dag mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
Na wierzch:
  • 3 brzoskwinie/nektarynki
  • 4-5 fig
  • 6-7 śliwek, np. węgierek
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1 kopiasta łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem (odstawiamy na chwilę, aby cukier się rozpuścił). Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę pełnoziarnistą żytnią, następnie dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Kolejno wlewamy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy.Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto równomiernie wykładamy na prostokątnej blaszce. Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki śliwki, a brzoskwinie na mniejsze kawałki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Na wierzchu układamy figi przekrojone na ćwiartki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. 

Miód, sok z cytryny, cynamon i sezam dokładnie ze sobą mieszamy. Powinniśmy otrzymać płynną konsystencję (jeśli "dressing" jest zbyt gęsty należy dodać do niego trochę przegotowanej wody). Tak przygotowanym sosem polewamy wierzch ciasta. 
Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 35-40miut.



7 komentarzy:

  1. Mocno owocowe jesienne - pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowite i jakie owocowe;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia, a na nich niesamowote ciasto , najlepszymi jesiennymi owocami :) na sam widok niemal czuję, jak musiało pavhnieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż chce się zjeść te zdjęcia :) Cudowne! No i zazdroszczę blatu.... boski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis :) warto skorzystać póki trwa sezon na takie pyszne owoce :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń