sobota, 5 września 2015

Serowe oponki z owocami leśnymi





Skład
  • 50 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki cukru
  • lukier w różowym kolorze
  • jeżyny i borówki
  • olej do smażenia


Zaczynamy.
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go na stolnicę. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajka, sodę, cukier i zagniatamy ciasto. Wałkujemy z niego placki grubości 0,5-1cm i wykrawamy z nich szklanką kółka. W każdym kółku kieliszkiem wykrawamy małą dziurkę. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich szklanką kółka - i tak aż skończy nam się całe ciasto. 

Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nim jeszcze ciepłe oponki. Zanim lukier zaschnie na wierzch układamy jeżyny i borówki.


12 komentarzy :

  1. Czy to już tłusty czwartek? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne zdjęcia - aż chce się ich spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :-) wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wyglądają :) A te zdjęcia... WSPANIAŁE! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne oponki! Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra słodkość.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka