10/17/2015

10/17/2015

Drożdżowa strucla jabłkowo-orzechowa


Skład
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli 
  • około 1 litr przesmażonych jabłek 
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych 
  • 2 łyżki miodu płynnego

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy, smarujemy jabłkami i zwijamy w rulon. Rulon wzdłuż przecinamy nożem, tak aby powstały dwa. Układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nacięciem do góry). 
Orzeszki mieszamy z miodem, kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45minut.




12 komentarzy: