11/11/2015

11/11/2015

Dyniowe brioszki z czekoladą i rodzynkami





Skład

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • opakowanie drożdży instant
  • spora szczypta soli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące). Masło w oddzielnym garnuszku rozpuszczamy.
Do mleka dodajemy drożdże i energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na kilka minut (około 5-10). Czekoladę kroimy na grube kawałki. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 1-2minuty i dobrze odcedzamy.

Następnie do drożdży dodajemy ciepłe masło (ale nie gorące!), purre z dyni, cukier, sól i wszystko ponownie mieszamy trzepaczką. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę i nadal mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto zrobi się już na tyle gęste, że nie będzie się go dało mieszać trzepaczką, wsypujemy do niego całą pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto rękoma - wyrabiamy aż zacznie  "odchodzić" od miski i dłoni. Na koniec wsypujemy rodzynki i czekoladę i jeszcze raz (tym razem jak najkrócej) zagniatamy - tylko do wymieszania składników. Następnie podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.


Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości dłoni i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blisko siebie - mają się posklejać). Wierzch bułeczek smarujemy 1 łyżką mleka wymieszaną z 1 łyżką wody. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30-40minut.






5 komentarzy: