10/14/2015

10/14/2015

Gnocchi z bobu




Skład
  • 50 dag bobu (my użyliśmy mrożonego, wcześniej podgotowanego)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • garść rukoli
  • 10 dag sera feta
Wykonanie:
Bób (wyjęty z zamrażarki) wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy aż stanie się miękki. Odcedzamy go i mielimy za pomocą maszynki do mięsa (lub praski do ziemniaków). Wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę,  jajko, 2 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego wałki, kroimy na małe kawałeczki (jak kopytka), które następnie spłaszczamy widelcem.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu aż wypłynął na wierzch 9co jakiś czas mieszamy aby nie przykleiły się do dna).

Wyjmujemy i podajemy z sałatką z rukoli, sera feta, oliwy i soku z cytryny.
 


5 komentarzy:

  1. Śliczne! Ciekawe czy wyjdą z suszonego bobu. Kupiłam ostatnio taką właśnie ciekawostkę. Muszę go ugotować na próbę i sprawdzić do czego się nadaje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ostatnio gdzieś trafiłem na suszony bób, ale w końcu nie zdecydowałem się go kupić - czekam w takim razie co Tobie z niego wyjdzie ;-)

      Usuń
  2. Co za pyszności! Świetny pomysł...brawo!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie lubię bobu :( Piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, jakie cuda :) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń