10/02/2015

10/02/2015

Krucha tarta brzoskwiniowa z bezą




Skład

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki  pszennej
  • 20 dag zimnego masła 
  • około 6 łyżek zimnej wody (może być z dodatkiem lodu, lub wcześniej schłodzona w lodówce)
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Nadzienie:
  • 5-6  nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Nektarynki/ brzoskwinie dzielimy na mniejsze cząstki. Wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy (aby w tym czasie owoce puściły sok).

Foremkę (lub foremki) do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód blaszki oraz bok, nakłuwamy w kilku miejscach. Owoce odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 230C przez 15 min, a potem zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze 20min. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, nakładamy na wierzch bezę i pieczemy jeszcze około 15-20minut.

Przygotowanie bezy: Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do nich stopniowo cukier.  Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną.



4 komentarze:

  1. Te tarty wyglądają na bardzo pracochłonne, ale efekt jest niesamowity! Pieczone brzoskwinie w połączeniu z bezą to na pewno bardzo delikatnie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń