10/12/2015

10/12/2015

Szakszuka z jajkiem, fetą i awokado + bazyliowe grzanki



Skład
  • 3 świeże, dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • kilka oliwek (u nas zielone)
  • ok. 100g sera feta
  • awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz do smaku (opcjonalnie - my ich nie używaliśmy, gdyż papryczka chilli nadała wystarczającej ostrości, a feta i oliwki - słonego smaku)
  • na grzanki: bagietka, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie: Pomidory nacinamy na wierzchu nożem, wkładamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w nim około 3minuty, po czym odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę (pozbawiając je szypułek), odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Paprykę i cukinię kroimy wg uznania (my pokroiliśmy na cienkie paski). 
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, szklimy na patelni. Następnie dodajemy odsączone sitku pomidory, a także paprykę i cukinię. Wszystko smażymy przez około 5-7minut. Wówczas dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (nie trzeba dodawać całej). Dodajemy pokrojone oliwki i ser feta. Następnie na wierzch wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na minimalny ogień na około 5minut (nie mieszamy).
 
Po tym czasie jajka powinny się już ściąć, wierzch dekorujemy pokrojonym w paski awokado (można je lekko skropić sokiem z cytryny. Możemy także udekorować świeżymi listkami bazylii. 

Przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Mieszamy i smarujemy nim kromki bułki. Opiekamy w piekarniku (200C przez około 5minut), lub podsmażamy na patelni - bez dodatku oleju. 







6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :-) Ślinotoku można dostać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ależ to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis i muszę powiedzieć, że jestem fanką tego dania! Na pewno jeszcze nie jeden raz go zrobię :) Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło nam to słyszeć - my też je uwielbiamy, zwłaszcza na śniadanie ;-)

      Usuń