10/18/2015

10/18/2015

Tartaletki z kremem budyniowym i malinami






Skład
Ciasto kruche:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko  
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • opakowanie świeżych malin (około 40dag)
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 400ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200ml śmietany 30%

 
Zaczynamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.

Budyń gotujemy na mleku wraz z cukrem (chyba że jest już słodzony). Studzimy aż będzie całkowicie zimny (najlepiej gdy lekko przestygnie wstawić go do lodówki).

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki wysmarowane masłem i posypane mąką. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15minut. Wyjmujemy i studzimy aż do całkowitego ostygnięcia.

Wówczas śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Następnie miksujemy ją z zimnym budyniem. Tak powstały krem nakładamy do ostudzonych "koszyczków" z ciasta. Na wierzchu układamy świeże maliny.







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie babeczki. Są pyszne i delikatne. A zdjęcia są absolutnie fantastyczne. Aż chce się oglądać, oglądać i oglądać :) No i jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :) Mogłyby do mnie wpaść;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto juz sie chłodni w lodowce....zobaczymy czy wyjda tak apetyczna na jakie wyglądają ;-)

    OdpowiedzUsuń