10/29/2015

10/29/2015

Ukraińskie czebureki


 
Skład*
Na ciasto:
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko

Na farsz:
  • około 350g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki kefiru
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1 suszona papryczka chilli
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Ciasto: wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia, po czym wsypujemy 1 szklankę mąki (przesianą przez sito) i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym dodajemy jajko, mieszamy i po chwili dodajemy pozostałą mąkę (również przesianą). Wyrabiamy gładkie i zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto.

Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli, majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kefir i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na około 5-6 części. Każdy kawałek ciasta bardzo cienko wałkujemy. Na połowie cienko smarujemy farsz, przykrywamy drugą połową ciasta i zlepiamy brzegi tak, aby powstał duży, płaski "pierog". Brzegi dociskamy widelcem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (około 1/3 wysokości patelni) i smażymy na nim czebureki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

*przepis na czebureki pochodzi STĄD

5 komentarzy:

  1. Mmm smakowicie to wygląda i brzmi! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym TAK chętnie!!! Szkoda, że z mięsem ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zrobić też z serem żółtym. Takie jadłam na Ukrainie . Pychotka , chociaż to bomba kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł - następnym razem dorzucimy sera żółtego ;-)

      Usuń
  4. uwielbiam,jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń