sobota, 28 listopada 2015

Bezglutenowe spaghetti z cukinii z pulpetami z indyka




Skład (na 2-3 porcje)
  • 30 dag piersi z indyka (mielonej)
  • 20 dag makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki tartego sera (np. Grana Padano)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz 
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, bazylii, ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy (paprykę, zioła prowansalskie, bazylię), doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokruszoną papryczkę chilli,przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i jajko i wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Z powstałej masy formujemy nieduże kuleczki, które smażymy na patelni z każdej strony aż staną się rumiane, a wewnątrz mięso usmaży się.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy (około 1 1/2 szklanki wody z makaronu odlewamy i odstawiamy na bok).
 

Cukinię dokładnie myjemy, po czym tniemy ją na cieniutkie paseczki (my użyliśmy do tego specjalnej obieraczki - dostępne na Allegro ;-))

Cebulę bardzo drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli wrzucamy na patelnię cukinię i podsmażamy delikatnie mieszając (około 5minut) - cukinia ma jedynie lekko zmięknąć. Wówczas do cukinii przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, oraz pulpety.

W kubeczku mieszamy trzepaczką jajka (2szt), wodę z gotowania makaronu (około 1 szklanki- jeśli będzie potrzeba wówczas więcej)oraz tarty ser. Wszystko mieszamy po czym wylewamy na patelnię. Podgrzewamy jeszcze do aż sos stanie się aksamitny.

Przed podaniem można posypać posiekana natką pietruszki.







5 komentarzy :

  1. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiad chętnie widziałabym na swoim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym zastąpić tarta bułkę żeby było bezglutenowo jak w tytule?

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka