11/19/2015

11/19/2015

Bezglutenowy (gryczany), wegetariański naleśnik warzywno-serowy



Skład (na około 4 porcje)

Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • jajko
  • szczypta soli i pieprzu

Na farsz warzywno-serowy:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • około 10 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • garść szpinaku (może być świeży lub mrożony)
  • garść rukoli
  • około 15 zielonych oliwek
  • 2-3 pomidory (u nas czerwone i zielone)
  • 1 awokado
  • około 100g sera feta
  • 1 opakowanie camemberta
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz (opcjonalnie)
  • około 1 łyżka soku z limonki/cytryny


Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolewamy do niego więcej wody lub mleka). Odstawiamy na kilka minut. w tym czasie przygotowujemy farsz.

Cukinię kroimy (ze skórką) na dowolne kawałki. Kroimy także paprykę (np. w paski), oraz obieramy i kroimy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekana cebule, podsmażamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pozostałe, pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, dodajemy pokruszoną/ posiekaną suszona papryczkę chilli i całość podsmażamy aż cała woda z pieczarek odparuje, a warzywa lekko zmiękną. Wówczas na patelnię dodajemy szpinak (jeśli używamy świeżego) i podsmażamy jeszcze około 3-4minuty. (Jeśli używamy szpinaku mrożonego wkładamy go na patelnię wcześniej - tuż po cebuli, przed warzywami - aby zdążył się rozmrozić). Na koniec na patelnię wrzucamy pokrojone oliwki, wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia.

Awokado obieramy, kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny/limonki.
Pomidory kroimy w plastry. Camemberta kroimy w trójkąty.

Na patelni, na znikomej ilości oleju smażymy naleśniki. Wykładamy je na talerz na płasko.

Do smażonych warzyw dorzucamy rukolę, mieszamy, po czym wykładamy na naleśniki. Na warstwę warzywną układamy awokado, pomidory, następnie camemberta, pokruszony ser feta. Wierzch delikatnie skrapiamy kilkoma kroplami octu balsamicznego.







5 komentarzy:

  1. one wyglądają obłędnie smacznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! chętnie zjadłabym taki naleśnik :) chociaż i nie jestem wegetarianką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bogactwo kolorów i smaków na talerzu, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyt pobudzony bardzo skutecznie :) świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń