11/06/2015

11/06/2015

Gofry z Oreo






Skład (na około 6 gofrów)
  • 130g mąki pszennej 
  • 75g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 90 ml maślanki 
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 5 pokruszonych ciasteczek Oreo
   
Na wierzch:

  • kremówka 36% (około 150ml)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ciasteczka Oreo
  • czekolada deserowa

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.  W drugiej misce mieszamy ze sobą (za pomocą trzepaczki) maślankę, jajko i roztopione masło. Następnie przelewamy masę stopniowo do mąki i cały czas mieszamy. Na koniec wsypujemy bardzo drobno pokruszone ciasteczka Oreo. Ponownie mieszamy i wykładamy ciasto porcjami na lekko posmarowaną olejem gofrownicę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, kładziemy na wierzchu gofrów. Polewamy strużkami rozpuszczonej czekolady i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo.




3 komentarze:

  1. oo jakie pyszne gofry! super pomysł!
    Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
    http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rozpusta! Aż ślinka leci <3

    OdpowiedzUsuń