piątek, 16 października 2015

Serowe racuszki z karmelizowaną gruszką w sosie goździkowo-imbirowym




Skład
  • 25 dag białego sera (my użyliśmy półtłustego)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 gruszka
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • kilka goździków
  • 1 łyżka masła

Wykonanie: Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Wykładamy go do miski. Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, tj. jajko, sodę, cukier (2 łyżki) i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Na dużej ilości oleju smażymy małe racuszki, które wykładamy na patelnię łyżką. Po usmażeniu, wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby placuszki osuszyć z nadmiaru tłuszczu.

Do rondelka wkładamy masło. Rozpuszczamy, dodajemy pozostały cukier trzcinowy, imbir i goździki, a także obraną i pokrojoną na cząstki gruszkę. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, aż cukier skarmelizuje się i powstanie sos. Wówczas na wierzch racuszków wykładamy gruszkę i polewamy powstałym sosem.


2 komentarze :

  1. Super placuszki, bardzo lubię takie owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki jak zwykle wspaniale...ale zdjecie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka