12/10/2015

12/10/2015

Dyniowe gofry z karmelizowanym bananem




Skład (na około 6 gofrów)
  • 250g mąki pszennej, przesianej przez sito
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 50 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru trzcinowego
   
Na wierzch:

  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jogurt naturalny
  • kilka kostek czekolady deserowej

Wykonanie:
 

Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, stopniowo około połowę mąki oraz podgrzane mleko oraz puree z dyni. Mieszamy.
1 jajo i 1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część mąki. Całość łączymy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownicy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy obrane banany (przekrojone wzdłuż). oraz cukier brązowy. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i powstanie sos, a banany lekko się zarumienią. Wówczas przekładamy je na  ciepłe gofry. Polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy pokruszoną czekoladą.




5 komentarzy:

  1. w dyniowej wersji jeszcze nie jadłam.. chętnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaam, wyglądają smakowicie, ale moje umiejętności w kuchni są tak słabe, ze nawet nie warto mówić :(

    Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do mnie :)
    http://monika-ludwa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale pysznie sie prezentuja... Na pewno zrobie! Dyni u mnie pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają genialne, cudowna rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, coś wspaniałego!
    Aż mi się gofrów zachciało :)

    OdpowiedzUsuń