12/12/2015

12/12/2015

Rollsy dyniowe z białym serem




Skład.
Na ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • opakowanie drożdży instant
  • spora szczypta soli

Na serowe nadzienie: 
  • 50dag twarogu
  • 1/3 szklanki cukru 


Wykonanie:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące). Masło w oddzielnym garnuszku rozpuszczamy.
Do mleka dodajemy drożdże i energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na kilka minut (około 5-10).

Następnie do drożdży dodajemy ciepłe masło (ale nie gorące!), purre z dyni, cukier, sól i wszystko ponownie mieszamy trzepaczką. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę i nadal mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto zrobi się już na tyle gęste, że nie będzie się go dało mieszać trzepaczką, wsypujemy do niego całą pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto rękoma - wyrabiamy aż zacznie  "odchodzić" od miski i dłoni. Podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe porcje. Każdą z nich wałkujemy na placek, który smarujemy serem wymieszanym z cukrem. Rolujemy go, a następnie kroimy na równej długości kawałki, które układamy pionowo w tortownicy, aż do wypełnienia całego wolnego miejsca (mogą być dość ścisło ułożone). Pieczemy w temp. 180C przez około 40minut.


5 komentarzy:

  1. Och jadłabym...Co chcesz w zamian za to naczynie pełne smakowitości? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na Twoim blogu znalazłoby się sporo rzeczy, które bym chętnie przygarnął ;-D

      Usuń
  2. Ależ te rollsy się pięknie prezentują <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jak to smakowicie wygląda! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń