12/20/2015

12/20/2015

Świąteczny pudding z chałki



Skład
  • chałka (może być czerstwa) lub ulubiona bułka, my użyliśmy DYNIOWEGO WARKOCZA
  • 1 szklanka ulubionej konfitury
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki mrożonych jeżyn (w sezonie można użyć świeżych)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu


Wykonanie:
Spód brytfanki smarujemy konfiturą. Chałkę kroimy na kromki i układamy ją w naczyniu. Posypujemy pokrojoną na kawałki czekoladą.

Jogurt, jajka, cukier brązowy i miód mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wylewamy na ułożoną w brytfance bułkę. Na wierzch wykładamy mrożone jeżyny oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180C przez około 20minut - aż do zrumienienia.




1 komentarz: