12/22/2015

12/22/2015

Świąteczny torcik śmietanowo-czekoladowy






Skład.
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao

  • 500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 5-6 ciasteczek Oreo
  • około 1/2 szklanki orzeszków w czekoladzie typu M&M's
  • 2 laski choinkowe
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym  dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę podrosnąć).  Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie miksujemy!). Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około 45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy na trzy części.

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone Oreo, ponownie mieszamy. tak przygotowanym kremem przekładamy zimne blaty ciasta biszkoptowego. Kremem smarujemy także boki i wierzch tortu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce i polewamy nią wierzch ciasta (nie powinna być gorąca - płynna, ale lekko przestudzona). Na wierzch wysypujemy orzeszki w czekoladzie i dekorujemy "lizakowymi" laskami choinkowymi.



5 komentarzy:

  1. Witam, chciałam poinformować, że ten blog nominowałam do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy ! Kuchnia Paulettes.

    PS. Świetny blog ! Piękne zdjęcia, pełne uroku :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, dziękujemy za miłe słowa i nominację :-)

      Usuń