środa, 27 stycznia 2016

Indyk w lepkim sosie z sezamem, pieczonymi ziemniaczkami, roszponką i granatem






Składniki:
  • około 500g piersi z indyka
  •  1 mała czerwona cebula
  •  1/2 szklanki ketchupu
  •  2 kopiaste łyżki musztardy
  •  1/3 szklanki miodu
  •  1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  •  2 łyżki sosu worcestershire
  •  2 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 suszona papryczka pepperoni
  •  około 3 łyżki sezamu
  •  1 owoc granatu
  •  200g roszponki
  •  około 1kg małych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  •  1 łyżka rozmarynu
  •  1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
  •  1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  •  sól

Wykonanie:
Cebulę siekamy drobno, wsypujemy na patelnię z niewielką ilością oliwy i podsmażamy aż aż lekko się skarmelizuje. Zmniejszamy ogień i na patelnię dodajemy: ketchup, musztardę, miód, paprykę w proszku (wędzoną), ocet balsamiczny, sos worcesteshire, papryczkę pepperoni, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez 3-5minut. 

Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy na patelnię z sosem, mieszamy tak, aby mięso pokryło się sosem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 180C przez około 30-40minut.

Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę wylewamy około 4 łyżki oliwy, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w przyprawach, wstawiamy do piekarnika z indykiem i pieczemy około 20-25minut.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy na talerz. Indyka po upieczeniu posypujemy sezamem i także wykładamy na talerz. Dodajemy roszponkę, oraz posypujemy ziarenkami granatu (najwygodniejszy sposób na wyłuskanie pestek, patrz: Jamie Oliver ).


5 komentarzy :

  1. Ohh. To jest to. Te ziemniaczki zawsze tak kuszą <3
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Widok samych ziemniaczków przyprawia mnie o zawrót głowy,a o kurczaku już nie wspomnę:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja mam słabość do zapiekanych ziemniaków ;-)

      Usuń
  3. Do tego dania nikt mnie nie musi namawiać;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka