1/15/2016

1/15/2016

Jabłecznik z lodami








Skład.

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka

  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • lody o ulubionym smaku


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.


Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być regularnej wielkości). Wkładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i przesmażamy, co jakiś czas mieszając,  aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, mieszamy. 


Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je (niewielki kawałek odrywamy i odkładamy) wykładamy na wysmarowanej masłem brytfance. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10-15 minut. Wówczas wyjmujemy je, wykładamy jabłka, a na wierzchu układamy "plecionkę" z odłożonego wcześniej ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30-40minut. Po upieczeniu jabłecznik kroimy, układamy na talerzyki wraz z gałką lodów.
Można go także oprószyć cukrem pudrem.





3 komentarze:

  1. Ta piękna amerykańśka, wręcz baśniowa kratka!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń