1/06/2016

1/06/2016

Miodowo-musztardowe udka zapiekane z warzywami



Skład (na 2-3 porcje)
  • 4 udka z kurczaka
  • marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 6-10 brukselek
  • kilka zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nią udka z kurczaka. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (nie mniej niż 1godz.).
Po tym czasie kurczaka wraz z pozostałą marynatą kładziemy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 30-40minut (co jakiś czas oblewamy udka marynatą, która zbierze się na dnie naczynia).

Kalafior, brokuł, obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy na parze (lub w wodzie) al dente.
Następnie rozdrabniamy je (ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki, kalafior i brokuł - na mniejsze różyczki) i wykładamy je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do warzyw dorzucamy także brukselki pokrojone na połówki lub ćwiartki, przekrojone na pół oliwki i cukinię w paskach. Obficie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180C  piekarnika i pieczemy około 20miunt  - aż wszystkie warzywa zmiękną. 
Po upieczeniu wykładamy je na talerz. Na wierzchu układamy upieczone udka z kurczaka.


 

4 komentarze: